Tuesday, 5 June 2012

Bruschetta


To kolejne danie, które mój mąż dość chętnie przygotowuje. Jest tak banalnie proste, że można je zrobić z zamkniętymi oczyma! A smakuje wybornie. Zwłaszcza teraz, kiedy pomidory są takie pyszne i aromatyczne. Najważniejszym składnikiem w tym daniu są właśnie pomidory i niestety nie można oszukiwać. Muszą być super jakości i pachnieć słońcem.
Bruschettę można podawać na wiele sposobów. I jest sporo różnych przepisów, ale ja bym się jednak wiernie trzymała tego tradycyjnego z pomidorami. Świetne danie na lato!
A co nam dziś będzie potrzebne? 
  1. 4 pomidory
  2. Oliwa z oliwek dobrej jakości
  3. Długa bagietka lub jakieś inne podobne pieczywo
  4. Bazylia (10 liści)
  5. 2 ząbki czosnku
  6. Sól i pieprz

A co robimy? 

Pomidory kroimy na ćwiartki i wykrawamy miąższ (mozna go użyć do jakiegoś sosu). Nastepnie pomidory kroimy w małą kosteczke i wrzucamy do szklanego naczynia. Dodajemy wyciśnięty czosnek, pokrojoną bazylię, sól, pieprz i oliwę. Całość odstawiamy. 

Bagietkę kroimy na 5cm kawałki i skrapiamy oliwą. Nastepnie umieszczamy ją na grillu. Jak tylko się lekko zarumieni, to wyciągamy ją z grilla i kładziemy na niej nasze wcześniej przygotowane pomidory. A póżniej, to już  tylko zajadamy :-)

17 comments:

  1. uwielbiam bruschettę! Ja jeszcze na grzanki kładę plastry mozarelli jak juz są zrumienione grzanki i wkładam jeszcze na chwilę do piekarnika a potem dodaje zimne pomidory :)

    ReplyDelete
  2. jak ja uwielbiam bruschette.. mogłabym ją jeść po prostu codziennie :) ja jeszcze często dodaję trochę cebuli do pomidorów, ma wtedy nieco ostrzejszy smak.
    Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  3. Mój mężczyzna by się zajadał !

    ReplyDelete
  4. Super! Uwielbiam i chyba dziś zrobię:)
    http://www.fashionable.com.pl/

    ReplyDelete
  5. O tak, u mnie też się wszyscy tym zajadamy :)
    ja lubię do tego używać bułek ciabatta

    ReplyDelete
  6. Uwielbiam! Ale mi narobilas smaku!!

    ReplyDelete
  7. haha.powiem Ci,ze moj maz rowniez uwielbia bruschette i jest mistrzem w jej przygotowywaniu.W zwiqzku z tym u nas w domu zawsze sa pomidory i rosnie bazylia;)
    Przepieknie to sfotografowalas.Az sie zrobilam glodna! pozdawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. U nas jest bardzo podobnie. Swieza bazylia na oknie i nigdy nie brakuje pomidorow :)

      Delete
  8. Mniam, genialnie wygląda! :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs ;)

    ReplyDelete
  9. No to zrobiłam dziś według Twojego przepisu - było oczywiście pysznie:)
    http://www.fashionable.com.pl/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciesze sie, ze smakowalo :) My sie wczoraj zajadalismy.

      Delete
  10. Zawsze mam takie szczęście ,że na posty o jedzeniu wpadam tuż przed snem i później zasnąć nie moge :D

    ReplyDelete
  11. Ja wspominalam o ciasteczkach??
    Ja mieszkam w Niemczech, tutaj jest ladna pogoda, pada wlasciwie prawie tylko w te dni, kiedy mam miec sesje zdjeciowa haha, taki pech.:-)

    ReplyDelete
  12. Uczta dla oczu i kubków smakowych :-)

    ReplyDelete
  13. uwielbiam, mogłabym jeśc non stop! pozdrawiam

    ReplyDelete
  14. Yummy yumm i love bruschetta :))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You might also like: