A co nam dziś będzie potrzebne?
- 2 pomarańcze
- 1 duża cebula lub dwie mniejsze
- Szklanka ryżu do rizotto
- Około 0.5l wywaru warzywnego
- 2 łyżki masła
- Garść szczypiorku
A co robimy?
Pomarańcze obieramy ze skórki i wyciskamy sok, który odstawiamy na bok. Kroimy skórke w bardzo drobne paseczki i wygotowujemy ją przez 20- 25 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Łyżkę masła rozgrzewamy na średnim ogniu w rondlu o grubym dnie. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy około 5 minut. Dodajemy ryż i, często mieszając, smażymy, aż ziarna będą przezroczyste i dokładnie pokryte masłem.
Pomarańcze obieramy ze skórki i wyciskamy sok, który odstawiamy na bok. Kroimy skórke w bardzo drobne paseczki i wygotowujemy ją przez 20- 25 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Łyżkę masła rozgrzewamy na średnim ogniu w rondlu o grubym dnie. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy około 5 minut. Dodajemy ryż i, często mieszając, smażymy, aż ziarna będą przezroczyste i dokładnie pokryte masłem.
Wlewamy połowę wyciśniętego soku, a następnie dodajemy po łyżce bulionu. Gotujemy, cały czas mieszając, aż ryż zupełnie wchłonie bulion. Dolewamy bulion porcjami po pół łyżki wazowej, czekając z kolejną porcją, aż poprzednia zostanie prawie całkowicie wchłonięta. Po 15 minutach dodać wygotowaną skórkę pomarańczową i resztę wyciśniętego soku. Po wchłonięciu przez ryż ostatniej porcji plynu dodajemy łyżkę masła i pokrojony szczypiorek. Sól i pieprz do smaku i nasze egzotyczny ryż jest gotowy.
Mam nadzieję, że się skusicie na ten przepis ♥
jadłam te risotto ale do ryby, powalający smak:)
ReplyDeleteAle Ci zazdroszczę tych Włochów w biurze :D Chociaż ja to pewnie bym nie mogła pracować przez to, za bardzo bym się dekoncentrowała :P
ReplyDeletePS. polecam wyłączenie weryfikacji obrazkowej, utrudnia dodawanie komentarzy.
Weryfikacja obrazkowa juz wylaczona! :)
DeleteCo do Wlochow, to tak bywa czasami u mnie w pracy jak na jarmarku :)
świetny przepis, ja we włoskiej kuchni cenię sobie prostotę wykonania, ale i świetny smak:)
ReplyDeletedzięki za odwiedziny:)
Pozdrawiam
Monika;)
wygląda przepysznie, na pewno spróbuję bo uwielbiam włoską kuchnię :)
ReplyDeleteWyglada ciekawie.Uwielbiam Wlochy I ich kuchnie x
ReplyDeleteZjadłabym mmm, na pewno w najblizszym czasie wyprobuje ten przepis ;p Buziaki, zapraszam w wolnej chwili :)
ReplyDeleteChyba nie dla mnie to połączenie, ale uwielbiam włoską kuchnię!
ReplyDeletemięsko mniammm, ale chyba reszta musiałaby być jako deser :):):)
ReplyDeleteMmmm... wygląda strasznie apetycznie, pierwsze słyszę o takim połączeniu, na pewno wypróbuję !
ReplyDelete