Wednesday, 11 July 2012

Orange Rizotto


Pewnie już wspominałam, że w moim biurze pracuje 5 Włochów. A o czym Włosi lubią rozmawiać najbardziej? Oczywiście o jedzeniu! Postanowiłam wypróbować usłyszany od nich przepis na rizotto pomarańczowe. Uwielbiam włoskie jedzenie (mieszkałam z Włochami przez ponad rok i miałam okazję spróbować wielu potraw). Utarło się, że Włosi żywią się tylko makaronami, ale uwierzcie mi, że ta kuchnia ma do zaoferowania dużo więcej niż tylko makarony i pizzę. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

A co nam dziś będzie potrzebne?
- 2 pomarańcze
- 1 duża cebula lub dwie mniejsze
- Szklanka ryżu do rizotto
- Około 0.5l wywaru warzywnego 
- 2 łyżki masła
- Garść szczypiorku
A co robimy?
Pomarańcze obieramy ze skórki i wyciskamy sok, który odstawiamy na bok. Kroimy skórke w bardzo drobne paseczki i wygotowujemy ją przez 20- 25 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Łyżkę masła rozgrzewamy na średnim ogniu w rondlu o grubym dnie. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy około 5 minut. Dodajemy ryż i, często mieszając, smażymy, aż ziarna będą przezroczyste i dokładnie pokryte masłem. 


 Wlewamy połowę wyciśniętego soku, a następnie dodajemy po łyżce bulionu. Gotujemy, cały czas mieszając, aż ryż zupełnie wchłonie bulion. Dolewamy bulion porcjami po pół łyżki wazowej, czekając z kolejną porcją, aż poprzednia zostanie prawie całkowicie wchłonięta. Po 15 minutach dodać wygotowaną skórkę pomarańczową i resztę wyciśniętego soku. Po wchłonięciu przez ryż ostatniej porcji plynu dodajemy łyżkę masła i pokrojony szczypiorek. Sól i pieprz do smaku i nasze egzotyczny ryż jest gotowy.

Mam nadzieję, że się skusicie na ten przepis ♥

10 comments:

  1. jadłam te risotto ale do ryby, powalający smak:)

    ReplyDelete
  2. Ale Ci zazdroszczę tych Włochów w biurze :D Chociaż ja to pewnie bym nie mogła pracować przez to, za bardzo bym się dekoncentrowała :P
    PS. polecam wyłączenie weryfikacji obrazkowej, utrudnia dodawanie komentarzy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Weryfikacja obrazkowa juz wylaczona! :)
      Co do Wlochow, to tak bywa czasami u mnie w pracy jak na jarmarku :)

      Delete
  3. świetny przepis, ja we włoskiej kuchni cenię sobie prostotę wykonania, ale i świetny smak:)
    dzięki za odwiedziny:)
    Pozdrawiam
    Monika;)

    ReplyDelete
  4. wygląda przepysznie, na pewno spróbuję bo uwielbiam włoską kuchnię :)

    ReplyDelete
  5. Wyglada ciekawie.Uwielbiam Wlochy I ich kuchnie x

    ReplyDelete
  6. Zjadłabym mmm, na pewno w najblizszym czasie wyprobuje ten przepis ;p Buziaki, zapraszam w wolnej chwili :)

    ReplyDelete
  7. Chyba nie dla mnie to połączenie, ale uwielbiam włoską kuchnię!

    ReplyDelete
  8. mięsko mniammm, ale chyba reszta musiałaby być jako deser :):):)

    ReplyDelete
  9. Mmmm... wygląda strasznie apetycznie, pierwsze słyszę o takim połączeniu, na pewno wypróbuję !

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You might also like: