BAŁKAŃSKI DESER
Jakiś czas temu zostałam poczęstowana super deserem. Słodki przeokropnie, ale przepyszny. Poprosiłam o przepis i postanowiłam go dziś sama wypróbować. Przepis pochodzi z Bałkanów. Ich słodkości różnią się dość bardzo od tych naszych. To co my wyrzucamy jako odpadki, w krajach Bałkańskich przerabiane jest na fajne potrawy. Miałam też okazję spróbować bałkańskiej konfitury ze skórki arbuza :-)
A co nam dziś będzie potrzebne?
- pomarańcze (a dokładnie skórka z pomarańczy)
- woda
- cukier
1. Skórkę pomarańczy nadkrawamy wzdłuż na cztery części i delikatnie ściągamy ja z owoców. Z każdej pomarańczy powinny nam powstać cztery łódki. Ja użyłam tylko dwie pomarańcze do swojego przepisu.
2. Nasze łódki spinamy wykałaczkami i wrzucamy je do gotującej wody. Gotujemy je przez 10 minut, po czym zmieniamy wodę i czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Dzięki kilkukrotnemu obgotowaniu skórki, pozbędziemy się goryczy.
3. Przygotowujemy karmel z 1/2 szklanki cukru i 4 łyżek wody
4. Lekko przestudzonym karmelem zalewamy skórki pomarańczy (przed wylaniem wyciągnijcie wykałaczki). Ja dodałam jeszcze dwie łyżki rumu, ale to już kwestia gustu.
Powiem szczerze, że jestem zaskoczona, bo skórki są dosyć gorzkie, a tutaj podane z karmelem, hmm... :) Warte spróbowania oczywiście, bo banalnie proste i szybkie ! :)
ReplyDeletewlasnie dlatego trzeba kilka razy wygotowac skorke zeby sie pozbyc tej goryczy :-)
DeletePozdrawiam,
i oto mamy pomysł jak zużyć cała pomarańczę i nie zmarnować ani kawałka ;) ciekawa jestem jak smakuje
ReplyDeleteBardzo ciekawy przepis! Myślę, że kiedyś wypróbuję...
ReplyDeleteto się nazywa ekonomiczne gotowanie!
ReplyDelete