To kolejne danie, które mój mąż dość chętnie przygotowuje. Jest tak banalnie proste, że można je zrobić z zamkniętymi oczyma! A smakuje wybornie. Zwłaszcza teraz, kiedy pomidory są takie pyszne i aromatyczne. Najważniejszym składnikiem w tym daniu są właśnie pomidory i niestety nie można oszukiwać. Muszą być super jakości i pachnieć słońcem.
Bruschettę można podawać na wiele sposobów. I jest sporo różnych przepisów, ale ja bym się jednak wiernie trzymała tego tradycyjnego z pomidorami. Świetne danie na lato!
A co nam dziś będzie potrzebne?
- 4 pomidory
- Oliwa z oliwek dobrej jakości
- Długa bagietka lub jakieś inne podobne pieczywo
- Bazylia (10 liści)
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
A co robimy?
Pomidory kroimy na ćwiartki i wykrawamy miąższ (mozna go użyć do jakiegoś sosu). Nastepnie pomidory kroimy w małą kosteczke i wrzucamy do szklanego naczynia. Dodajemy wyciśnięty czosnek, pokrojoną bazylię, sól, pieprz i oliwę. Całość odstawiamy.
Bagietkę kroimy na 5cm kawałki i skrapiamy oliwą. Nastepnie umieszczamy ją na grillu. Jak tylko się lekko zarumieni, to wyciągamy ją z grilla i kładziemy na niej nasze wcześniej przygotowane pomidory. A póżniej, to już tylko zajadamy :-)
uwielbiam bruschettę! Ja jeszcze na grzanki kładę plastry mozarelli jak juz są zrumienione grzanki i wkładam jeszcze na chwilę do piekarnika a potem dodaje zimne pomidory :)
ReplyDeletejak ja uwielbiam bruschette.. mogłabym ją jeść po prostu codziennie :) ja jeszcze często dodaję trochę cebuli do pomidorów, ma wtedy nieco ostrzejszy smak.
ReplyDeletePozdrawiam.
Mój mężczyzna by się zajadał !
ReplyDeleteSuper! Uwielbiam i chyba dziś zrobię:)
ReplyDeletehttp://www.fashionable.com.pl/
O tak, u mnie też się wszyscy tym zajadamy :)
ReplyDeleteja lubię do tego używać bułek ciabatta
Uwielbiam! Ale mi narobilas smaku!!
ReplyDeletehaha.powiem Ci,ze moj maz rowniez uwielbia bruschette i jest mistrzem w jej przygotowywaniu.W zwiqzku z tym u nas w domu zawsze sa pomidory i rosnie bazylia;)
ReplyDeletePrzepieknie to sfotografowalas.Az sie zrobilam glodna! pozdawiam
U nas jest bardzo podobnie. Swieza bazylia na oknie i nigdy nie brakuje pomidorow :)
DeleteMniam, genialnie wygląda! :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs ;)
ReplyDeleteNo to zrobiłam dziś według Twojego przepisu - było oczywiście pysznie:)
ReplyDeletehttp://www.fashionable.com.pl/
Ciesze sie, ze smakowalo :) My sie wczoraj zajadalismy.
DeleteAle smakowicie wygląda!! :)
ReplyDeleteZawsze mam takie szczęście ,że na posty o jedzeniu wpadam tuż przed snem i później zasnąć nie moge :D
ReplyDeleteJa wspominalam o ciasteczkach??
ReplyDeleteJa mieszkam w Niemczech, tutaj jest ladna pogoda, pada wlasciwie prawie tylko w te dni, kiedy mam miec sesje zdjeciowa haha, taki pech.:-)
Uczta dla oczu i kubków smakowych :-)
ReplyDeleteuwielbiam, mogłabym jeśc non stop! pozdrawiam
ReplyDeleteYummy yumm i love bruschetta :))
ReplyDelete